Festival “FilmeDar”

Cetatea medievală Marienburg de la Feldioara este un monument istoric recent restaurat și inclus ȋn circuitul turistic începând cu anul 2018. În acest timp, ea a devenit un simbol al localităţii și un loc care pulsează de istorie, tradiţii și cultură pentru comunitate şi pentru toţi cei care aleg să se oprească şi să o descopere drept Cetatea cu porţile mereu deschise. Astfel, găzduirea în anii trecuţi a unor proiecţii de film documentar, animaţie pentru copii, precum şi film artistic românesc ȋn cadrul Centenarului Filmului Romȃnesc au avut drept urmare firească apariţia unui Festival de Film în care publicul primeşte capodopere ale cinematografiei romȃnești în dar –  Festivalul de film FilmeDar!

Un festival de film românesc desfășurat într-un spaţiu medieval cu o atmosferă aparte, cu proiecţii pe un zid vechi, ȋn curtea Cetăţii Feldioara, devine astfel o intervenţie culturală cu rolul de a pune în valoare atât patrimoniul istoric local, cȃt și valorile cinematografiei romȃnești insuflând noii generaţii de cineaşti redescoperirea peisajului transilvănean. Adresându-ne şi publicului tânar, filmul artistic va depăşi statutul de divertisment devenind cale de accesare a istoriei și culturii, un mijloc de educaţie, iar festivalul ȋn sine o perspectivă a socializării și cunoașterii prin film și dialog în cadrul atelierelor şi dezbaterilor.

FilmeDar, aflat anul acesta la prima ediţie şi devenit realitate graţie cofinanţării asigurate de Consiliul Judeţean Braşov şi sprijinului oferit de partenerii implicaţi în comunitate, este maniera noastră de a dărui Filme-n dar, dar şi poveste prin invitaţii care ne vor onora cu prezenţa, personalităţi ale cinematografiei româneşti: doamnele Irina Margareta Nistor şi Ileana Popovici şi domnul Andrei Giurgia, director al Festivalului Serile Filmului Românesc / SFR.

Să ne lăsăm aşadar cuceriţi de Film în atmosfera curţii interioare a Cetăţii Feldioara şi să ne bucurăm de cele 5 capodopere cuprinse în programul de anul acesta, dintre care două – dedicate copiilor, vor avea loc în Căminul Cultural din Feldioara. Ne bucurăm să avem în program filme care au fost filmate şi la Feldioara şi Rotbav: Pădurea spânzuraţilor şi Mirii anului II, şi abia aşteptăm să recuperăm amintiri despre acestea din memoria localnicilor!

Sorin Taus
Primar al Comunei Feldioara
———————————————————————————————————————

Cetatea din Feldioara a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania – Țara Bârsei. Cetatea este monument istoric, iar până în anul 2012 a fost doar o ruină. Ea a fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2012 – 2017.

Denumirea în maghiară a localității este „Föld-Vár”, cu semnificația de „cetate de pământ”, iar în germană Marienburg cu înțelesul de „Cetatea Mariei”. Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni.

Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum și de Vlad Țepeș în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în același an. Zidul de incintă din partea de sud a fost probabil distrus după bătălia de la Feldioara de oștile lui Petru Rareș prin vornicul Nicoară Grozav. Pe zidăria turnului dinspre nord există scrijelit anul 1657, dar nu se știe dacă inscripția este datorată construirii turnului sau a unei renovări.

Proiectul de restaurare a început în anul 2012, an în care s-au întocmit studiile de fezabilitate și de proiectare a lucrărilor.